Hoppa till textinnehållet

Coronaviruset Råd och stöd till företag

Coronaviruset covid-19 påverkar allt just nu – inte minst dig som företagare. Vi tar de utmaningar som råder just nu på största allvar och arbetar intensivt på att ta fram lösningar för att hjälpa dig.

Sköt din ekonomi digitalt när du kan, besök oss när du måste

Tillsammans kan vi bromsa spridningen av covid-19. Just nu ber vi därför dig att i första hand göra dina ärenden i appen eller internetbanken. 

Tips till dig som företagare

Här har vi samlat tips och råd om vad du kan och bör göra för att ta företaget igenom den här svåra tiden. Till exempel analysera nuläget, upprätta nya budgetar och planera för framtiden.

Maria

Statliga stöd till dig som företagare

Här kan du läsa om de åtgärder som regeringen tagit fram för att hjälpa företagare. Du kan enkelt räkna ut hur åtgärderna skulle påverka företagets ekonomi med hjälp av våra beräkningsverktyg. 

 1. Likviditetsförstärkning

  Regeringens åtgärder för dig som behöver förbättra likviditeten i företaget.

  Likviditetsförstärkning

 2. Stöd för korttidsarbete

  Stödperioden är fram till och med den 30 september 2021. Ansökan kan göras retroaktivt upp till 4 månader tillbaka i tiden.

  Korttidsarbete (korttidspermittering)

 3. Omställningsstöd och omsättningsstöd

  Fram till den 31 augusti kan du söka omställningsstöd för maj-juni 2021 och för juli 2021 är ansökan öppen till den 30 september. Ansökan för augusti-september 2021 har inte öppnat än. Ansökan för tidigare perioder är stängd.

  Ansökan om omsättningsstöd för enskild näringsidkare samt för handels- och kommanditbolag perioden mars - juni 2021 är öppen fram till den 15 september 2021. Det finns även förslag på en förlängning av stödet till och med september 2021. Ansökan för tidigare perioder är stängd.

  Omställnings- och omsättningsstöd

 4. Hyresstöd

  Läs om villkor för företagare för att få hyresstöd. 

  Hyresstöd (regeringen.se)

 5. Evenemangsstöd - från den 10 augusti 2021

  Stödet avser evenemang som planerats under juni-december 2021, men som inte kan genomföras eller i stor utsträckning måste begränsas i till följd av covid-19. Evenemanget ska rikta sig till minst 250 deltagare. För stöd vid idrottsevenemang gäller att det ska vara utanför idrottsrörelsens ordinarie tränings- eller tävlingsverksamhet, exempelvis motionslopp och cuper.

  Stöd kan ges för kostnader som är direkt nödvändiga för det specifika evenemanget och som har uppkommit efter den 1 januari 2021.

  Evenemangsstöd (regeringen.se)

  Så söker du stödet (skatteverket.se)

 6. Marknadsföring för företaget vid a-kassa

  Mellan den 1 juni och 31 december 2021 är det tillåtet för företagare att samtidigt som man tar ut a-kassa göra marknadsföringsinsatser som till exempel kontakt med kunder och leverantörer eller uppdatera företagets webbplats och sociala medier. Detta får man dock endast göra syftet med dessa åtgärder är att senare kunna återuppta verksamheten.

  Läs mer på regeringen.se

 7. Statligt lån för återbetalning till resenärer för inställda ombokningsresor

  Mellan den 2–31 augusti 2021 kan arrangörer eller återförsäljare av paketresor ansöka om ett statligt lån för att betala tillbaka pengar till paketresenärer för avbeställda eller inställda ombokningsresor.

  Lär mer på kammarkollegiet.se

Observera

Amorteringsbefrielse

Den 30 juni upphörde möjligheten att ansöka om amorteringsbefrielse vid ansträngd likviditet på grund av covid-19 för företagskunder.