Hoppa till textinnehållet

Så fungerar bankkort för barn

Three happy kids running in the forest.

Veckopengen är inte längre sedlar och guldpengar, idag är det Swish och kort som gäller. Ett säkrare sätt att förvara sina pengar, men också lite mer abstrakt. Därför är det viktigt att prata pengar med sitt barn på ett sätt som gör att de förstår värdet – utan att se pengarna fysiskt. Låter det svårt? Här kommer några handfasta tips till dig som är förälder eller förmyndare.

 

Vår användarstatistik visat att alltfler föräldrar ser fördelarna med att skaffa egna bankkort till barnen redan i åttaårsåldern. Ett eget bankkort i kombination med en app för ungdomar där barnet själv kan se sitt saldo är en bra start för att lära sig hantera pengar.

Vi har ett paket av banktjänster anpassade för unga som heter YoungVision.

- Som förälder/förmyndare väljer du själv vilka banktjänster ditt barn ska ha.Vi har inga åldersgränser på kort, Swish och bank app för ungdomar, säger Johanna Näsman, kontorschef i Hudiksvall.

För att du ska känna dig trygg när ditt barn lär sig hantera sina pengar själv har vi en föräldraspärr på beloppsgränser, där du som förälder själv styr hur mycket pengar ditt barn får swisha och spendera på sitt kort. 

Bankkort för barn i 3 steg.

Vägen till ett bankkort är alltså enkel. Det räcker med att förmyndaren/förmyndarna besöker något av våra bankkontor eller ringer till oss. Vi hjälper då till att öppna ett konto, beställa bankkort och ordna eventuella digitala tjänster. Sedan kan barnet ladda ner bankappen, Mobilt Säkerhets- eller BankID och Swish till sin telefon. Där kan ni sedan göra inställningar som att välja om och hur mycket barnet ska kunna swisha

Sen kan det digitala ekonomiska livet börja även för ditt barn. Har du frågor eller funderingar kan du självklart alltid kontakta oss på banken, både via mejl, våra kontor, via telefon eller chatta med oss på Facebook.