Hoppa till textinnehållet

Kickstarta din ekonomi

Nytt år = nya möjligheter! Vi tror att är viktigt att ha koll på sin ekonomi för att må bra – Vi kallar det finansiell hälsa.

– Se det nya året som en bra tidpunkt att ta kommandot över din ekonomi. Har du ingen budget är det dags att göra en och har du en gammal är det läge att uppdatera den, säger Aldijana Milinkovic, Premiumrådgivare på Hälsinglands Sparbank.

Ett bra sätt att skapa, och verklighetstesta, din budget är att spara alla kvitton under en månad. Och då menas verkligen alla.

– Spara kvitton för varje utgift, även för de riktigt små. Ofta är det just småutgifterna man kan spara in på, och det kan bli mycket pengar i slutänden. Du kan även använda digitala budgetverktyg kopplade till ditt betalkort, det är också ett smart sätt att få koll, säger Aldijana Milinkovic.

Läs mer om Utgiftskollen här.

Det kan handla om en kaffe på väg till jobbet eller lunch på stan lite för ofta.

Att ta med matlåda istället för att köpa lunch ute är ju ett klassiskt tips. Låter det trist kan du ju börja med att ta med matlåda några dagar varje vecka och kanske låta fredagen bli lite lyxigare med lunch ute. I dessa tider är det många som arbetar hemifrån, försök spara motsvarande vad dina uteluncher skulle ha kostat om du jobbade på kontoret, säger Aldijana Milinkovic.

Att se över sina abonnemang och försäkringar är ett annat bra sätt att boosta ekonomin. Kanske har de rullat på länge utan att du egentligen vet hur många de är eller vad de kostar.

– Det är lätt att glömma att säga upp streamingtjänster och prenumerationer när man testat den där gratismånaden. Gå igenom ditt konto och se vilka kostnader du tycker är okej och vilka som inte längre är nödvändiga. Detsamma gäller försäkringar. Kanske kan du samla dina försäkringar på ett ställe, det brukar ge bra rabatter, säger Aldijana Milinkovic.

Att kika framåt är inte heller fel.

– Stäm gärna av ditt månadssparande, kanske har du råd att höja det, och se över hur du sparar, då omvärlden ständigt förändras. Kolla också om ditt pensionssparande fortfarande är optimalt. Ett bra tips är att gå igenom detta med banken, så riskerar du inte att missa något, säger Aldijana Milinkovic.

Aldijana Milinkovic

Premiumrådgivare

Förändringar i ekonomin 2021

  • Sänkt skatt på pension och förvärvsinkomst
  • Allmänt pensionstillägg på max 600 kronor från 1 september
  • Höjd garantipension till 8650 kr per mån
  • Höjt underhållsstöd från 1 juli
  • Det temporärt höjda taket i a-kassan förlängs till 2022
  • Slopad uppskovsränta på vinst vid bostadsförsäljning, både tidigare och framtida
  • Möjlighet till omprövning av uppskov och kapitalskatt för bostadsförsäljning 2014-2019

LÄS MER:

Så tar du kommandot över din ekonomi!

  1. Gör en budget eller uppdatera din gamla.

  2. Ta kontroll över småutgifterna – de blir stora tillsammans.

  3. Gå igenom sådant som försäkringar och prenumerationer. Man har ofta för många eller dubbla.

Kontakta oss

Vill du ha hjälp eller undrar över något? Kontakta oss på 0650-371 00. Vårt kundcenter har öppet vardagar 8.00-17.00.