Hoppa till textinnehållet

Så klarar du fattigmånaden januari

Man och kvinna pratar med varandra på släktmiddagen

Det är inte för inte som januari kallas för fattigmånad. Men även om jul och nyår grävt djupa hål i din plånbok, finns det saker du kan göra för att dryga ut kassan och klara dig hela vägen genom årets fattigaste månad.

Julklappar, julmat, nyårsfest. Ja, högtiderna kostar ofta extra. Då kan det vara bra att ha en plan för hur du ska kunna leva billigare årets fattigaste månad.

 1. Håll koll – bara då har du möjlighet att påverka din ekonomi

  För att kunna påverka din situation är steg ett att ha koll på utgångsläget – helt enkelt jämföra dina inkomster och utgifter. Hur mycket har du att leva på?

 2. Tänk efter före, inte efter

  Planera din ekonomi – genom att planera före kan du bättre förbereda din ekonomi. Ett bra knep är att undvika alla spontanköp. Den där latten på väg till jobbet, eller de där andra småköpen som man tror inte kostar så mycket, blir lätt en stor summa när man adderar ihop dem. Använd dig gärna av de appar och digitala verktyg som finns för att hålla koll på vart pengarna tar vägen. Ta med allt du köper, även tuggummipaket.

 3. Håll nere kostnaderna

  Behöver du handla, tänk på hur du kan skruva ned kostnaderna. Att handla second hand eller på köp- och säljsajter är inte bara bra för miljön utan även för plånboken och det dåliga samvetet. Ibland kan man till och med komma över helt oanvända saker till ett betydligt lägre pris.

 4. Sälj sånt du inte behöver

  Sifo Kantar gjorde nyligen en undersökning som visar att varje svensk i snitt har 38 oanvända saker hemma till ett värde av knappt 20 000 kr. Ett bra sätt att få in extra pengar, och också få ordning hemma, är att gå igenom garderoberna och utnyttja köp- och säljplattformar för att sälja av saker du inte behöver. Ett miljövänligt och kostnadseffektivt kretslopp.

 5. Billiga nöjen

  Att ha roligt måste inte kosta mycket pengar. Ordna hemmabiokväll, istället för att se en film på stan. Styr upp ett knytkalas istället för att gå på restaurang. Eller varför inte en klädbytarkväll med vännerna?

 6. Nytt år goda vanor

  Efter helgerna kan det vara skönt med motion. Kombinera det med att spara in på busskort genom att kanske börja gå eller cykla till jobbet, om det är möjligt. Att bjuda in till långpromenader är ett bra alternativ till gymkort. Jobbar du och har tillgång till friskvårdsbidrag är det annars ett bra sätt att starta året som inte gröper hål i egna plånboken.

 7. Matlåda, matlåda, matlåda

  Sist men inte minst, vardagsspararens bästa vän: Matlådan. Med matlåda som lunchsällskap har du på bara en månad sparat ihop hela 1 500 kronor. Fortsätt ett helt år och du har sparat 18 000 kronor! Ett både snabbt och enkelt sätt att få pengarna att räcka.

  Matlådan - ett enkelt sätt att spara pengar

Förändringar i ekonomin 2021

 • Sänkt skatt på pension och förvärvsinkomst
 • Allmänt pensionstillägg på max 600 kronor från 1 september
 • Höjd garantipension till 8650 kr per mån
 • Höjt underhållsstöd från 1 juli
 • Det temporärt höjda taket i a-kassan förlängs till 2022
 • Slopad uppskovsränta på vinst vid bostadsförsäljning, både tidigare och framtida
 • Möjlighet till omprövning av uppskov och kapitalskatt för bostadsförsäljning 2014-2019

LÄS MER: