Hoppa till textinnehållet

8 billiga saker du kan göra på jullovet

Snön yr över familjen i pulkabacken

När man tänker på jullov ser de flesta kanske skidåkning, resor till fjällen eller solen framför sig. Men det kanske inte är för alla. Vi har listat 8 saker som både är roliga, billiga och trygga. 

 1. Låna en bok

  Att läsa böcker är ett fantastiskt sätt att uppleva nya världar, lära sig saker eller bara inspireras. Nu när bibliotek kanske inte är ett naturligt val kan man låna böcker av en kompis istället, som förstås lämnas över på ett coronasäkert sätt. Låna av någon med samma smak så du vet vad du får – eller låt en vän med helt andra böcker än du brukar läsa plocka fram sina favoriter. 

 2. Gå ut – för att få komma in igen

  Det är alltid skönt att vara ute i friska luften, men känslan man tar med sig in är oslagbar. Så gå ut även om det är ruggigt ute, bara för att få komma in till något varmt att dricka och något att göra, kanske spela ett brädspel?

 3. Pyssla med saker du har

  För den som är pysslig, eller vill bli, finns en uppsjö idéer att hämta hem från kreativa människor med bloggar och instagramkonton. Och ofta behövs inte mer grejer än du redan har hemma. En gammal trådgalge och lite ris kan till exempel bli en krans till dörren och gamla tapeter blir fina lampor att ha hemma. Få saker får tiden att gå så fort som att försvinna i ett pyssel. Och blir det inte bra har det förhoppningsvis i alla fall varit kul på vägen.

 4. Laga mat

  Ja, det gör man ju varje dag, men se till att involvera hela familjen och gör ett nöje av det. Egen pasta går till exempel att göra utan maskin om man har en kavel. Leta recept tillsammans och sätt igång matlabbandet. 

 5. Lek utomhuslekar

  Att leka glöms ofta bort men är ett roligt nöje för både liten och stor – och ofta behövs inga särskilda saker heller. Kurragömma, pulkaåkning, datten och andra gårdslekar går dessutom att göra utomhus och med distans.

 6. Gör egna tävlingar

  Sätt ihop ett musikquiz eller en frågesport för alla och tävla mot varann. Roligt från förberedelse till (eventuell) vinst! Den här leken går förstås utmärkt att köra på distans, digitalt med bild blir det nästan som att ses. 

 7. Dela på skärmtiden

  Det pratas mycket om skärmtid men mycket beror ju på vad man gör – och hur! Att spela tv-spel tillsammans kan vara både roligt och lärorikt! 

 8. Låna grejer för nya upplevelser

  Oavsett om det finns snö där du bor eller om det får bli rullskidor kan det vara bra att låna utrustning istället för att behöva köpa. Hör med en kompis, kasta ut frågan i någon lokal grupp eller låna helt gratis hos Fritidsbanken, om det finns nära er. Fritidsbanken är en ideell verksamhet som lånar ut sport- och fritidsprylar precis på samma sätt som ett bibliotek.