- De gör en helt otrolig insats som vi utanför vården nog har svårt att sätta oss in i, men vi förstår så pass mycket att det kostar på rejält och att de får jobba flerdubbla pass med sin egen hälsa som insats varje gång. De har fått sin julledighet indragen och de skulle vara så mycket mer värda den än alla oss andra, säger Anna Karin Edeborg, marknadschef på Hälsinglands Sparbank.

Banken delar varje år ut en julgåva till ett behövande ändamål och i år var valet inte svårt. Personalen som vårdar covidpatienterna sliter hårt och läget på sjukhuset är kritiskt och betydligt värre än vad det var i våras och då var det illa nog. Då läget är så pass krisartat har man fått kalla in extrapersonal och är så pass många som 310 st nu.

- Det gör ont i hjärtat när jag hör vilken arbetssituation de har och det gör mig ännu mer ont när jag vet att det beror på att vi andra ute i samhället inte tar det ansvar vi behöver göra för att minska smittspridningen. Vår julgåva kan inte på långa vägar ersätta den insats de gör, men det är ämnat som en grundplåt till att de ska få göra en rolig aktivitet tillsammans när det är möjligt igen. Vi hoppas att några fler företag också vill vara med och bidra med en summa så att det räcker till en fin aktivitet för dom att få se fram emot. Då läget blivit krisartat och man fått kalla in många fler att jobba behöver vi vara flera som hjälps åt att samla in en gåva som de är så väl värda, fortsätter Anna Karin.

Utan dessa människor skulle det inte gå och nu behöver vi alla en gång för alla att ta vårt ansvar och följa de restriktioner vi fått.