Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Samhällsengagemang

Ungdomsjour

Sparbanksmiljonen_Ungdomsjouren

Mer resurser till ungdomsjouren - Att arbeta våldsförebyggande är bra, men vem hjälper unga som redan är våldsutsatta? Det gör vi, och ert stöd är brådskande.

Ungdomar i åldern 16–24 år är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Pojkar är i större utsträckning utsatta för fysiskt våld i offentliga miljöer och flickor är i större utsträckning utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer. Samtidigt visar en ny undersökning från Stiftelsen Allmänna Barnhuset & Jämställdhetsmyndigheten att var tredje ungdom i årskurs nio varit utsatt för våld i nära relation. Flickor och ickebinära var utsatta för alla former av våld i större utsträckning än pojkar. De största könsskillnaderna gällde sexuellt våld som var fyra gånger sa° vanligt bland flickor och ickebinära i jämförelse med pojkar. Det var dubbelt sa° vanligt att flickor var utsatta för fysiskt våld i jämförelse med pojkar. I denna studie deltog sammanlagt 5 820 elever, och svaren gällande våld omfattar de 50,5 procenten som uppgett att de har eller har haft en partnerrelation.

I vår kommun ser vi en skrämmande ökning i vår statistik. Ungdomsjouren har funnits aktivt sedan februari 2023 och har sedan dess växt hela tiden. I dagsläget är vi 10 stycken volontärer och en anställd på 20%. Från starten kallades ungdomsjouren för den ”förebyggande enheten”, vilket den också till viss del är. Hela sanningen är dessvärre att unga redan är våldsutsatta och under ungdomsjourens aktiva år har vi givit cirka 250 personer stödsamtal via chatt, föreläst i skolor, föreningar och haft fysiska samtalsstöd på jouren. Tyvärr räcker inte det.

Den 9:e juni 2024 publicerade Hudiksvalls Tidning ett reportage om brotten som ökar mest i vår kommun. Våld i nära relation är en av de tre. Vi är inte förvånade, då vi dagligen möter unga (framförallt) tjejer som uppger hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld redan vid 16 års ålder.

Vi är en ideell förening som bygger på volontärer, på människor som bryr sig extra mycket om just vår fokusfråga så de engagerar sig oavlönat. Det räcker en bit, men det räcker inte länge. Vår förening innefattar både kvinnojour och ungdomsjour, men det prioriteras tyvärr inte likvärdigt. Trots statistik och rapporter om denna utsatta målgrupp får vi på ungdomsjouren inte den finansiering vi behöver från styrelsen och vår förening.

Planerna för hösten och 2025 är stora, för stora om vi realistiskt ska se till de ekonomiska resurserna. Ett ekonomiskt bidrag skulle ge oss möjlighet att:

  • Starta en stödgrupp för unga tjejer i gymnasiet, där vi stärker deras självkänsla och självförtroende gällande nära relation. Kostnaderna för gruppen är gruppledare och omkostnader för till exempel fika och utbildningsmaterial.
  • Ytterligare en anställning på 20%, och på så vis ha beläggning på 40% för ungdomsjouren.
  • Fortsätta vårt utåtriktade arbete i skolor och föreningar där vi alltid utbildar om våld i nära relation samt informerar om att vi finns och vad vi kan hjälpa till med.
  • Ha fler fysiska stödsamtal på jouren. I dagsläget slukar stödsamtalen 50% av arbetstiden vilket ger endast 4 timmars tid kvar för annat arbete. Ohållbart.
  • Utbilda vuxna om våld i nära relation, varningssignaler samt bemötande. Detta prioriteras mot lärare, ledare och andra vuxna som arbetar med unga.
  • Fortsätta vårt interna arbete av att stärka och utbilda volontärer för att på så sätt växla upp våra resurser och helt enkelt göra en större skillnad för unga i nära relation.
  • Utbilda fler volontärer så vår stödchatt kan ha öppet tre kvällar i veckan, istället för två som det i dagsläget är.

Sammantaget handlar det om att stärka ungdomsjourens finansiering så att vi kan ta ett krafttag i samhället för Hudiksvall, platsen vi älskar, bor och lever i. Vi vill skapa förutsättningar att bryta normer och machokulturer hos killar, men framförallt stärka unga och våldsutsatta tjejer. Tillsammans kan vi vända den lokala statistiken för att kämpa för ett samhälle fritt från våld.