Hoppa till textinnehållet

Höja bolån

 • Låna till renovering, ombyggnad eller tillbyggnad
 • Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde
 • Lägsta belopp är 100 000 kronor

Så här gör du för att höja ditt bolån

 1. Hur mycket får jag låna?

  Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det innebär att du som har lånat mindre än 85 procent av din bostads nuvarande värde kan ansöka om att höja ditt bolån. Minsta belopp du kan ansöka om är 100 000 kronor.

 2. Ta reda på vad din bostad är värd

  Om du vill höja ditt bolån behöver du ha ett aktuellt värde för bostaden för att veta hur mycket du kan ansöka om. Om du inte har det kan du lägga in ditt eget uppskattade värde i ansökan så återkommer vi till dig.

 3. Tänk på amorteringen

  När du höjer ditt bolån kan du behöva amortera mer. Det finns två olika alternativ:

   

  1. Ordinarie amorteringskrav

  - Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år.

  - Bolån över 50 procent upp till 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år.

  - Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.

  - Om ditt bolån är 50 procent eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering. Men det är kan ändå vara bra att amortera, för desto mer du amorterar desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad.
  Amorteringskrav
   

  2. Alternativregeln

  Om du tog bolån innan 1 mars 2018 kan det finnas möjlighet att amortera enligt den så kallade alternativregeln. Det innebär att du amorterar det nya lånet på 10 år och att befintliga bolån inte berörs.

 4. Ansök om att höja ditt bolån

  När du vet hur mycket du vill låna kan du ansöka om att höja ditt bolån. Du kan ansöka om minst 100 000 kronor, upp till 85 procent av bostadens värde.

  Logga in och ansök om att höja bolån

  Har du inte internetbanken?
  Ansök om att höja bolån

 5. Vad händer efter att jag har skickat min ansökan?

  Efter ansökan får du besked om du kan få lånet, vad det kommer kosta och vad du behöver amortera. Du kan nu välja om du vill ta lånet eller inte.

Alternativ till att höja ditt bolån

Behöver du hjälp?

Ansök om att höja ditt bolån